5 Mart 2016 Cumartesi

 

ÖRTÜK BELLEK




  Bir işlemin nasıl yapıldığıyla ilgili bilgiler örtük bellekte tutulur. Örtük bellekteki bilgileri sözlü olarak ifade etmek zordur.







  Bilinçli olarak öğrenilmiş bilgiler değildir. Örtük bellek, yaşanılanların sonraki yaşantılarımızda gösterdiğimiz davranışları, bilinçli olmadan etkilemesidir.






 

 

Örtük Bellek kendi içinde 2 ye ayrılır:




 PROSEDÜREL BELLEK 

 

   Prosedürel bellekte bir işlemin yapılış şekli saklanır.Prosedürel belleğimizde saklanan belleğe örnek olarak otomobil kullanmak verilebilir. Otomobili çalıştırmak için gerçekleştirmemiz gereken bir dizi işlemler vardır .Bu işlemler kontağı çevirmekle başlayıp sırasıyla vites ayarları ve pedal hareketleriyle devam eder.


  
 Sayısal problemleri çözmek için de belirli bir sıralama izlemek gerektiği için örtük bellek burada da görevlidir. Örtük bellekte bilgiler ömür boyu kalır. Örneğin araba kullanmayı öğrendik ise biz yaşlansakta araba kullanmayı unutmayız.

DUYUSAL KOŞULLANMA

 

 Duyusal koşullanmaya  örnek olarak bir köpeğin çocuğu korkutma sürecini ele alalım. Köpek çocuğu korkutmadan önce sahibi ile birlikte görmektedir.Çocuk henüz köpekten korkmamaktadır. Köpek çocuğa havlar ve çocuk köpekten korkutur ve çocuk artık köpekten korkar.İşin en önemli noktası çocuk köpeğin sahibiyle bir münasebeti olmadığı halde ondanda korkmaktadır. Bu durumada duyusal koşullanma denir.


Bellekler hakkında daha fazla bilgi edinmek için izleyebilirsiniz:

 
  
                1-


        2-








KAYNAKLAR




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Söz uçar, elektronik veri kalır.