19 Mart 2016 Cumartesi

İHTİYAÇ TÜRLERİ

1.karikatür
İhtiyaç Nedir?


  Öncelikle ihtiyacın tanımdan bahsetmek istiyorum sizlere. İhtiyaç var olan durum ile istenilen durum arasındaki fark  olarak tanımlanabilir. İhtiyaçların belirlenmesinde, planlamasında ve düzenlemesinde kullanılan 6 ihtiyaç türü vardır(Burton&Merill ,1991). Şimdi sizlere bu türlerden bahsedeceğim.





İhtiyaç Türleri 


1.Normatif İhtiyaçlar :  Bizden beklenen ile bizim yaptıklarımız arasındaki farktır. Örneğin; 8.sınıfın sonunda herkes liseye giriş için seviye tespit sınavlarına girer. Ulusal olarak yapılan bu sınavda ülke genelinde ortalama tespit edilir. Bizim aldığımız puan ile ülkenin ortalaması arasındaki fark normatif ihtiyacımızdan. Bundan sonrada bu ihtiyacımızı gidermek için neler yapabilir yani puanımızı yükselmek için yapmamamız gerekenler nelerdir bunun üzerine yoğunlaşırız.

 * Hedef kitlenin performansı, var olan normdan düşük olduğu zaman normatif ihtiyaç ortaya çıkar. 

1.fotoğraf

2.Karşılaştırmalı İhtiyaçlar :  Normatif ihtiyaçlara benzer. Farklı olduğu tarafı ise hedef kitle norm yerine, aynı koşullarda olan başka bir grupla karşılaştırılır. Örneğin; ilkokulda aynı okulda bulunan 5/A ile 5/E sınıfı öğrencilerine matematik dersinden bir sınav yapılıyor. Daha sonra iki sınıfın ortalaması karşılaştırılıyor. Arada çıkan fark doğrultusunda puanı daha düşük olan sınıfın karşılaştırmalı ihtiyacı ortaya çıkıyor.


2.fotoğraf


3.Hissedilen İhtiyaçlar : 
3.fotoğraf

   Kişinin var olan performans veya becerinin, beklenen performans veya becerinin altında olması durumunda ortaya çıkar. Örneğin; dershaneye yazıldığımız zaman ilk haftalarda herkesin seviyesini belirlemek için sınavlar yapılır. Bu sınavda bireylerin eksik olduğu konular belirlenir ve bu doğrultuda eksikleri tamamlamak için çalışmalar yapılır. Bu sınav sonucunda da öğrenci hangi konuda eksik olduğunu görür buda hissedilen ihtiyaçtır.



4.İfade Edilen İhtiyaçlar : Bradshaw(1972) ifade edilen bir ihtiyacı, hissedilen ihtiyaçların eyleme dönüştürülmüş hali olarak tanımlar.İnsanlar çoğunlukla, ifade edilen ihtiyaçların giderilmesiyle ilgilenir.(Burton&Merill,1991) 
4.fotoğraf
Örnek verecek olursak ilk sene istediğim üniversiteyi kazanamadım ve tekrar hazırlanmak için temmuz ayında bir dershaneye yazıldım. Dershanenin başlayış tarihi eylül ayıydı.Bu süreçte benle birlikte bekleyen diğer arkadaşlarımda ifade edilen ihtiyaç türüne örnektir. İhtiyacımızı belirlemişiz ve kursa kayıt olarak eyleme dönüştürmüş olduk.


5.Önceden Tahmin Edilen yada Geleceğe İlişkin İhtiyaçlar : 

  Önceden tahmin edilen ihtiyaçlar, gelecekte oluşabilecek değişikliklerin belirlenmesi ile ilgilidir. Örneğin yine kendimden yola çıkacak olursam lisans öğretimimi bitirdiğim zaman yüksek lisans yapabilmem için yabancı dile ihtiyacım olacak ve bunun için yabancı dili en iyi şekilde öğrenmem gerek bu benim geleceğe ilişkin ihtiyacım oluyor.


2.karikatür


Bir diğer örnek ise msn nin hala kullanıldığı dönemde, skype a olan eğilim doğrultusunda bilgisayarıma skype yükleyerek gelecekte onun daha işlevsel olarak kullanılacağını düşündüğüm için bir değişiklik yapmış olmam.









6.Acil İhtiyaçlar :


5.fotoğraf
  Mager(1984) acil ihtiyaçları, nadiren oluşan fakat önemli sonuçları olan başarısızlıklar olarak tanımlar.
Örneğin; dikkatsizlik sonucu bir yangın ortaya çıktı. Yangın sonucunda maddi ve manevi olarak oluşan tüm hatalar bizim başarısızlıklarımız dır. Buradaki ihtiyaçlarımız ise insanları oluşabilecek yangınların önlemini almak için bilinçlendirmek ve yangın anında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmektir.




* Bu ihtiyaç türü beklemediğimiz bir anda ortaya çıkan problemlerin çözülmesinde gereken başarıya sahip olup olmamamızla ilgilidir.




Kaynaklar: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Söz uçar, elektronik veri kalır.